Column: Barcelona op de Veluwe

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 01-11-2017.

‘¿Puedes decirme el camino al delfinario por favor?’ Ik ben alvast mijn Spaans aan het oefenen, aangezien we binnenkort in het Barcelona op de Veluwe wonen. Dat staat tenminste in de Kadernota 2018-2021. Daarin worden de plannen van de gemeente voor de komende jaren gepresenteerd. Subtitel: Stad met ambitie. Dat kan je wel zeggen, ja. Betekent het dat we een kabelbaan over de stad gaan spannen, een malle architect een kerk met allerlei tierelantijnen laten beplakken en een promenade gaan aanleggen waar je om de vijf stappen wordt gevraagd of je tapas wilt eten? Nee natuurlijk. Volgen de nota is om ‘samenhang en logische aansluiting te waarborgen (…) er behoefte aan meer ruimtelijke kwaliteit en toeristisch aanbod in het verlengde van de boulevard en een duidelijke gebruiksfunctie voor De Wellen.’ Juist ja. Dat klinkt dan weer als onbegrijpelijk ambtenarenjargon, dus bedachten ze op het stadhuis, pardon: Huis van de Stad, deze pakkende kop.

Toch blijf ik dat altijd een tikkie potsierlijk vinden, die ronkende titels. Hiervoor woonde ik in Meppel, dat zich presenteerde als het Mokum van het Noorden. Ze hebben inderdaad een Heeren-, Keizers- en Prinsengracht, al zijn het de namen van straten die allemaal aan hetzelfde water zitten. Verder houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. Iets ten westen heb je dan weer Giethoorn, het Venetië van Holland. Dat net als het echte Venetië wordt overspoeld door toeristen, met alle gevolgen van dien, dus kortom: be careful what you wish for.

Ik heb sowieso altijd geleerd dat je moet uitgaan van je eigen kracht. Daarbij is Harderwijk vergelijken met Barcelona ook een beetje onzinnig. In Barcelona hebben ze namelijk geen aaltjesdagen. En ook geen Dolfinarium. Althans, binnenkort niet meer; het stadsbestuur heeft besloten de dolfijnen met vervroegd pensioen te sturen. Was een uitdrukkelijke wens van veel Barcelonezen. Kom daar maar eens om in Harderwijk. Ook andersom gaat de vergelijking op veel punten mank: zo hebben wij geen stadsanthem gezongen door Freddie Mercury (al kan dat ook komen omdat Harderwijk gewoon niet zo lekker bekt) en geen koopzondagen. Ok, dat laatste is flauw. Maar wel waar.

Ik zag trouwens dat onze burgemeester onlangs in Barcelona was. Geen idee of dat in het kader van de bedachte plannen was of gewoon toevallig als vakantie-uitje. Hij twitterde erover: ‘Ambitie Barcelona vd Veluwe. Snap nu nog meer waarom.’ Ook was er fotobewijs van het bezoekje met zijn zoon aan het stadion van FC Barcelona. Nu ga ik ervan uit dat er geen plannen bestaan om een Harderwijks Camp Nou te bouwen; bovendien is daar met de geraamde kosten van €280.000 ook helemaal geen geld voor. Maar aangezien er 80.000 euro is gereserveerd voor de planuitwerking zou ik voor de zekerheid toch even de bonnetjes van de burgemeester nagaan om te zien wie dit snoepreisje precies heeft betaald.

Buenos dias!