Column: Christianne en de kloof

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 13-12-2017.

Hoe maakt u het, aan deze kant van de kloof? Want die schijnt er dus te zijn, een kloof. Ergens in Nederland gaapt een groot gat, die het land verdeelt tussen de Randstad en, nou ja, de rest van het land dus. Tenminste: Volgens de mensen uit de Randstad. Daar denken ze ongetwijfeld dat we hier het wiel nog maar net hebben uitgevonden, terwijl op ons plaatselijke karrespoor, de A28, onderhand meer files staan dan hun eigen A1. Een vliegveld hebben we ook. Of althans: het duurt niet lang meer of ook hier zitten we in de herrie van laag overvliegende vakantievluchten.

Er is één dame die dit ravijn der lage landen trotseert en er zelfs doodleuk wekelijks overheen rijdt; Christianne van der Wal. Aan deze kant van de kloof wethouder voor de VVD, aan de andere kant landelijk partijvoorzitter. Met dat laatste volgde ze crematiekoning Henry Keizer op, die zich -heel Randstedelijk- iets teveel gedroeg naar zijn eigen achternaam. Enfin, hij is inmiddels de pijp uit, althans bij de VVD. Waarmee Christianne onze lokale trots werd omdat ze landelijk ging. Tegelijkertijd blijft ze ook lokaal als wethouder actief, wat collega-columnist Bert Vermaas een aantal weken geleden deed afvragen of dat allemaal wel te combineren viel, helemaal omdat ze ook nog eens moeder van 4 kinderen is. Dat vond ik nou typisch zo’n kloofgedachte tussen man en vrouw. Immers, bij onze burgervader vragen we ons toch ook niet af of hij zijn ambt kan combineren met het hebben van 4 kinderen.

Er is echter nog wel één gaatje dat Christianne nog niet heeft weten te dichten. Die tussen de politiek en de normale burger. Sowieso wordt politiek door de gemiddelde mens als uiterst saai beoordeeld, zeker door degenen onder de 30. Dus verzon Christianne een list: ze ging vloggen. Voor iedereen boven de 30: dat zijn zelfgeschoten filmpjes op internet. YouTube-sterren als Enzo Knol en Dylan Haegens halen met gemak een miljoen kijkers per vlog. Bij Christianne wil het nog niet zo vlotten. Het filmpje getiteld ‘bezoek binnenstad’ werd welgeteld 12 keer bekeken. Waarvan 2 keer door mij, 1 keer door Christianne en waarschijnlijk 8 keer door Henry Keizer – die zit zich natuurlijk stierlijk te vervelen thuis. Wat Christianne wel heeft begrepen is dat de filmpjes kort en snappy moeten zijn; de spanningsboog onder de internetkijkers is korter dan die van een goudvis. Maar in de vlog over vliegveld Lelystad vloog ze nogal uit de bocht: de vraag, waarom Lelystad goed is voor de regio, neemt 16 seconden in beslag, waarna het antwoord nog geen 10 seconden duurt. En dat alles terwijl Christianne er als een soort vrouwelijke wethouder Hekking naast staat te smilen – maar dat kan ook komen door het tegenlicht natuurlijk.

Kortom: iets inhoudelijker en iets kritischer en ook deze kloof kun je dichten, Christianne. Als je deze ouderwetse papieren column nog leest tenminste.