Column: Die discussie


Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik een tweewekelijkse column. Deze column verscheen op 21-11-2018.

Afgelopen zaterdag zette Sinterklaas voet aan wal op de vernieuwde kade van Harderwijk. De stoomwolken uit de pakjesboot die langzaam richting de nieuwe haven voer; het was een plaatje. De beelden daarvan haalden zelfs de NOS-burelen. Heel sfeervol tussen de ME’ers die elders de anti-zwartepietengroepen moesten bevrijden van erop los meppende hooligans.

Als je het journaal en de kranten mag geloven is het Sinterklaasfeest zo langzamerhand verworden tot een loopgravenoorlog. Behalve dan in Harderwijk en omstreken. Daar kwam de Sint aan inclusief zwarte pieten. Niks geen roetvegen, gewoon zo zwart als roet. Of bruin en met kroeshaar, zoals een Surinamer, in dit geval. Niemand die daar een probleem van maakte, want ‘die discussie speelt hier niet.’ Het was Ronnie Regeling van de VVV Ermelo die het zo verwoordde in De Stentor. En het klopt, want ‘welke Pieten Sinterklaas meeneemt, is in Harderwijk geen discussiepunt,’ aldus de organiserende partij in Harderwijk. En dan hebben we het over 2016. Sindsdien werd er met geen woord meer over gerept.


Dat je toevallig de dans bent ontsprongen toen de échte Sint aankwam in Harderwijk, omdat het precies de laatste intocht was voordat de zwartepietendiscussie goed en wel losbarstte, geeft je nog niet de vrijbrief om er vervolgens nooit meer over na te hoeven denken.


Die discussie speelt hier niet. Sorry hoor, maar dat klinkt toch een beetje als een SGP-bijeenkomst in 1912. ‘Het vrouwenkiesrecht? Nee, die discussie speelt hier niet.’ Of een willekeurig conservatief dorpje in Amerika met louter blanke inwoners in 1963. ‘Gelijke rechten voor blank en zwart? Die discussie speelt hier niet.’ En voordat u met uw culturele erfgoed in de gordijnen hangt; ik weet het – het zijn zeer boude vergelijkingen, en dan heb ik nog mijn best gedaan niet te godwinnen (Het Vaticaan in 1941: antisemitisme? Nee, die discussie speelt hier niet). 

Maar die discussie speelt hier natuurlijk wél. Het is niet langer een Randstedelijke aangelegenheid waar je in de provincie je kop voor in het zand kunt steken. Dat je toevallig de dans bent ontsprongen toen de échte Sint aankwam in Harderwijk, omdat het precies de laatste intocht was voordat de zwartepietendiscussie goed en wel losbarstte, geeft je nog niet de vrijbrief om er vervolgens nooit meer over na te hoeven denken. Eerder dit jaar stelde Harderwijk zich nota bene nog vrijwillig kandidaat omdat geen enkele stad zich had aangemeld voor de landelijke intocht. Dat het niet Harderwijk, maar Zaanstad is geworden, dat actiegroep Kick Out Zwarte Piet dus jouw stadje heeft overgeslagen wegens te onbeduidend, dat er nu eenmaal weinig donkere inwoners in Harderwijk zijn die zich manifesteren; dat alles is geen reden om te denken ‘het zal allemaal wel.’

En ja, ik vind het ook erg hoe het debat totaal is ontspoord, hoe het Sinterklaasfeest haar onschuld heeft verloren, maar er ís nu eenmaal onomkeerbaar iets veranderd, of je nu wilt of niet. Tenzij u ook nog steeds vindt dat vrouwen eigenlijk aan het aanrecht moeten blijven staan en zich vooral niet met de politiek moeten bemoeien. Dan zou ik alles gewoon lekker bij het oude laten.