Column: Druk met drugs

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving.

Om te zeggen dat ik een lachkick kreeg is misschien wat flauw -en bovendien niet waar-, maar een lichte grinnik kon ik toch niet onderdrukken bij het lezen van de plannen voor het nieuwe coffeeshopbeleid.

In dat plan is nog steeds ruimte voor één coffeeshop in de binnenstad van Harderwijk. Wat anders moet is winst maken. Beter gezegd: dat mag straks niet meer. Dat wordt dus in plaats van vloei de pretsigaret draaien in een briefje van vijftig. Uit eigen kassa. Nu weet ik dat een jointje eerder in socialistische dan kapitalistische kring wordt opgestoken, maar dat gaat zelfs hen wellicht wat ver. Gelukkig voorzag het plan in een oplossing. Mocht er onverhoopt toch winst worden gemaakt, dan moet die winst ingezet worden ‘om voorlichting te geven over de risico’s van drugsgebruik, preventieactiviteiten en het voeren van een ontmoedigingsbeleid.’ Jaja. Wij van WC-eend adviseren absoluut géén WC-eend, dus. Ik zie het al voor me. Je bestelt een jointje bij de bar, en op het moment dat je de bestelling wilt aannemen, trekt de hand van de verkoper zich terug. ‘Weet je het zeker? Dit spul is hartstikke slecht hè. Tast je geheugen aan. Weet jij bijvoorbeeld nog wanneer Harderwijk stadsrechten kreeg? Kijk, daar ga je al. En dat heb je ‘m nog niet eens opgestoken, kun je nagaan. Neem gewoon een normale sigaret joh. Ook slecht, maar minder. Of een nasibal. Van het huis, want we mogen geen winst maken.’

Dan stel ik ook voor dat elke nieuwe hamburgerketen verplicht wordt dieetadviezen mee te geven aan haar klanten. Cafés na elk derde biertje een Fristi moeten schenken. En slagers elke vrijdag vleesvrij zijn, bij iedere aankoop verwijzen naar de schijf van vijf en de twee ons gehakt niet meegeven voordat aan de overkant minstens twee stuks fruit zijn gekocht.

Met het maandelijks overmaken van een girootje naar de Jellinek-kliniek en het hoofdschuddend verkopen van het groene spul terwijl je ‘Dope sucks’ van Herman Brood op repeat uit de speakers laat schallen ben je er trouwens niet. Het is de bedoeling dat de organisatie wordt ondergebracht in een stichting. Daarvan moet minstens één persoon een maatschappelijk-sociale achtergrond hebben. Bovendien behoudt de burgemeester zich het recht voor om ‘in bepaalde gevallen de stichting op te dragen een persoon te vervangen.’

Ja, weet je, wees dan een vent, en kom er gewoon voor uit dat je geen coffeeshop in je stad wilt. Helemaal in lijn met je partij, het CDA, trouwens. ‘Uiteindelijk willen wij toe naar het sluiten van alle coffeeshops. Alleen op die manier kunnen we de drugshandel een halt toeroepen,’ is het officiële standpunt. Da’s tenminste duidelijke taal. Zoals je partijgenoot Balkenende ooit een T-shirt aan had met daarop de tekst ‘Fuck drugs.’ Misschien kun je die van hem lenen en bij je eerstvolgende publieke optreden aantrekken. Dat zou pas dope zijn.