Column: Frankrijk

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 26-07-2017.

Terwijl ik dit tik zit ik in Frankrijk. Ik weet het: het is zeer onverstandig om in de openbaarheid te vermelden of en wanneer je op vakantie gaat, maar ik ga er vanuit dat boeven wel iets beter te doen hebben dan kranten lezen – op boevenpad gaan bijvoorbeeld. Overigens: gaan boeven eigenlijk ook weleens op vakantie? Al dat ingebreek lijkt me toch best vermoeiend; naast het fysieke aspect van ramen en deuren te moeten openen zonder hulp van passende sleutels is het veelal ook nog eens op onchristelijke tijdstippen. Dan ben je wel eens toe aan een weekje vrijaf. Met de caravan van een ander natuurlijk. Wellicht handig in dit verband om de vakantiedata eens af te stemmen met de plaatselijke dief: kunnen jullie allebei ongestoord een weekje weg.

 

Enfin, ik zit dus in Frankrijk, waarbij overigens altijd nog de mogelijkheid bestaat dat ik niet op een strandbedje aan de Côte d’Azur lig, maar gewoon in een rijtjeshuis in de wijk met dezelfde naam. Nergens in Nederland levert de mededeling ‘mijn ouders hebben een huis in Frankrijk’ een probleem op, behalve in Harderwijk. Want bedoel je nou het land of de wijk? Tussen haakjes: enig idee waarom de wijk Frankrijk zo heet? Wist ik ook niet, maar Wikipedia meldt het volgende: ‘Waarschijnlijk heeft de buurtschap haar naam te danken aan het feit dat daar vroeger een luchtballon uit het land Frankrijk neergekomen is.’

Maar daar zit ik dus niet. En woon er evenmin. Ik woon in de wijk die naar maar liefst drie landen is vernoemd. Of die wijk ook vernoemd is naar crashende luchtballonnen en uit welke drie landen die dan afkomstig waren vermeldt Wikipedia trouwens niet. Het is wel de wijk die bekend staat om z’n vele inbraken. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik het volgende bericht van de wijkpolitie las op twitter: ‘Veel mensen gaan op vakantie. Dat geldt ook voor politiemensen en dat betekent dat we in de zomermaanden minder mensen in dienst hebben. (…) Concreet betekent dat we in de zomer minder onderzoeken draaien, (…) minder controles houden en op plekken waar de wijkagent vakantie heeft, wordt de spreekuurlocatie minder vaak gebruikt.’ Nu zijn er twee mogelijkheden: óf dit is een beetje een dommige actie van de politie óf juist briljante tactiek. Dat je net doet alsof je niet thuis bent. Gordijnen dicht, lichten gedoofd, kranten op de mat, lege oprit. En ondertussen zit je al die tijd op de bank te wachten op een heterdaadje.

Of het is toch het eerste. Een boef kan wel of niet de krant van voor tot achter spellen; de persberichten van de politie zullen ze ongetwijfeld wél met veel belangstelling volgen. Leuk dat de politie oproept om vooral geen vakantiegegevens via het wereld wijde web te verspreiden, maar blijkbaar achten ze de waarschuwing niet van toepassing op zichzelf.

En ondertussen ben ik dus op vakantie. Maar goed dat ik met de auto ben. Kunnen ze die in elk geval niet stelen.