Column: Gebadder

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 07-02-2018.

Ik ben geen sportfanaat, actief noch passief. Op zondagavond 7 uur zit ik weliswaar regelmatig met het bord op schoot, al laat de televisie dan vooral beeld zien van verhuizende mensen, verbouwende mensen of mensen die moeten verhuizen omdat de verbouwing uit de hand is gelopen – kortom; iets met huizen. Toen het onlangs in DWDD ging over de komende Olympische Spelen dwaalden mijn gedachten dan ook snel af. Te gast was Kimberley Bos, de eerste Nederlandse Olympische skeletonster. Zoiets als rodelen op je buik, had ik dan nog net meegekregen, maar al snel verzonk ik in eigen gemijmer. Waar ik een paar minuten later wreed uit werd gewekt, want hoorde ik dat nou goed? Op de vraag van Matthijs waar je hiervoor in vredesnaam kon trainen antwoordde ze dat de aanloop -de eerste 30 meter- werd beoefend in Harderwijk. ‘Moet je daarvoor hélemáál naar Harderwijk?’ vroeg Matthijs overduidelijk met medelijden. Ja. Maar ze woonde in de buurt hoor. Pats, daar deelde ze de Randstedelijke arrogantie een gevoelige tik uit – Harderwijk is heus niet het einde van de wereld, tenminste: niet als je uit Harderwijk komt. Kimberley is niet de enige trouwens. Olympische sporters uit Harderwijk bedoel ik dan. Lisa Kruger is onze Paralympische trots op de 100 meter schoolslag. In 2016 won ze goud; reden genoeg voor zwembad De Sypel om een bad naar haar te vernoemen; het Lisa Kruger bad.

Datzelfde zwembad is nu punt van discussie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het is oud en af en moet verbouwd worden, maar hoe? Nieuwkomer GroenLinks wil vooral een duurzaam zwembad; D66 zet daarnaast in op topsport, terwijl de mannenbroeders van de SGP -naar hun calvinistische inborst- alles het liefst zo sober mogelijk houden. Het CDA hinkt nog op twee gedachten, maar dat hebben ze vaker; zo willen ze de A28 tegelijk verbreden én stiller maken – zoiets als diëten terwijl je pindarotsjes blijft eten. Die andere nieuwkomer, WIJ Harderwijk-Hierden, wil alles: én fun én wedstrijdmogelijkheden én stroomversnellingen én buitenzwembaden én een referendum. Ja, dat wil ik ook allemaal wel, het liefst in mijn achtertuin, ik heb er thuis ook al een referendum over uitgeschreven en ze gingen allemaal akkoord, totdat we bij het punt betaling aankwamen, toen sloeg de sfeer ineens om en moest ik niet zo ongezellig doen.  

Nee, dan het idee van een zwembad met mogelijkheden voor medisch zwemmen. Da’s én zinvol én nog een mooi eerbetoon aan Lisa Kruger ook – als paralympische sporter zal zij ook met de medische wereld genoegzaam bekend zijn. Voor de fun ga je dan maar lekker naar het Dolfinarium. Als ze daar eens het totaal achterhaalde idee van dolfijntjes opsluiten in een te krap bad overboord gooien en zich verder willen profileren als wildwaterparadijs tenminste. Dan ben je als Harderwijk pas écht een stad aan het water. Nou nog een partij zoeken die dat ook vindt.