Column: Groen moet je doen

 

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik een tweewekelijkse column. Deze column verscheen op 24-10-2018.

Milieubewust, klimaatneutraal, ecologisch verantwoord: het zijn mooie termen voor iets dat we allemaal willen – een schonere leefomgeving en een beter milieu. Nu begint dat volgens de slogan bij jezelf, maar zo nu en dan heb je daar wat hulp of zachte dwang bij nodig. Vroeger deed je moeder dat – ruim je rotzooi eens op! – nu moet de overheid af en toe aandringen om de boel een beetje netjes te houden.

Aldus zette ik me aan de themabegroting voor 2019-2022, want ik was benieuwd wat de gemeente Harderwijk allemaal van plan is op dit punt. Het is nogal een pak papier, tenminste: als je het uitprint, dus dat heb ik in het kader van de duurzaamheid maar niet gedaan. Dat woord, duurzaamheid, komt er trouwens 20 keer in voor. Samen met allerlei andere ingewikkelde formuleringen. Minder vervuilen heet dan ‘een routekaart naar een klimaatneutraal Harderwijk voortzetten’ en ‘topidee, gaan we doen!’ wordt ‘voor deze overkoepelende doelstelling wordt een visie Duurzame Stad en bijbehorende maatlat opgesteld.’

Wat betekent het dan concreet? Nou, komt ie: binnen de gemeentelijke organisatie gaat de CO2 prestatieladder worden geïntroduceerd. Nu had ik ook geen idee, maar googelen levert al snel het gewenste antwoord. ‘De CO2 prestatieladder is het instrument voor organisaties om CO2 te reduceren. Er zijn al meer dan 4000 bedrijven gecertificeerd!’ Deze uitleg komt van één van die bedrijven, want google staat er vol mee. Blijkbaar is duurzaamheid naast een politiek modewoord ook een fijne melkkoe, resulterend in ongetwijfeld nuttig advies als ‘print de themabegroting niet uit, dat scheelt enorm veel papier, dus ook het kappen van bomen en daarmee CO2 uitstoot.’

Komen we bij punt 2. En ehm, ja, dat moet toch echt van uzelf komen. Net wanneer je hoopgevend naar boven kijkt voor het antwoord, is het antwoord dat je het zelf maar moet oplossen. Dat noemen ze dan ‘initiatieven uit de samenleving.’ Da’s lekker makkelijk. Gelukkig hebben ze zelf nog een concreet plan achter de hand: het gasloos maken van de wijken. Met als enige probleem dat Harderwijk wel zo’n beetje is uitgebouwd en nieuwe, gasloze wijken bouwen er dus niet echt meer inzit. Bestaande huizen verplicht gasloos krijgen is lastig; vooralsnog heb je gewoon recht op een gasaansluiting, tenzij de wet wordt aangepast.

Kortom: met de mooie woorden zit het wel goed. ‘Duurzaamheid staat centraal in ons handelen’ klinkt ook uitstekend, maar als je even eerder in hetzelfde hoofdstuk leest dat het college nog volop achter de plannen voor Lelystad Airport staat (want: ‘economische kansen’ en dus ‘bereikbaarheid garanderen’), terwijl zelfs de provinciepolitiek onderhand terugtrekkende bewegingen maakt en vliegen één van de minst duurzame dingen is die je kunt doen, mag je je afvragen of die duurzaamheid ook echt hoog op de politieke agenda staat. Dat betere milieu begint vooralsnog gewoon bij jezelf.