Column: Idee

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 06-09-2017.

Aan ideeën geen gebrek in Harderwijk. Voor het Beste Stadsidee van 2017 kwamen tientallen reacties binnen. Het plan met de meeste stemmen ontvangt 45.000 euro en wordt -uiteraard- gerealiseerd. Meest in het oog sprong het BBQ-park; door iedereen te gebruiken, onderhoudsarm en idiot-proof, waar ‘Harderwijkers ontspannen en elkaar ontmoeten.’ Om de argumenten kracht bij te zetten: in Australië zijn deze openbare BBQ’s al langer een bewezen succes. Maar ja, dit is Nederland. Hartstikke leuk tijdens die drie dagen dat de zon schijnt, maar dan? Zo’n enorme BBQ wordt natuurlijk al snel een reusachtige asbak voor de hangjeugd.

Of neem het idee voor een openbaar toilet. Ideaal voor toeristen die van ver komen en hun blaas moeten legen. Het is duidelijk dat de bedenkers nog nooit op een openbaar toilet zijn geweest. Ik wel. In Frankrijk, afgelopen zomer. Conclusie: alleen aan te bevelen als de nood onhoudbaar hoog is, als er echt geen enkele andere uitweg meer is. In alle andere gevallen: zoek een boom of struik. Zelden is zo’n wc schoner dan die van een studentenhuis zonder corveelijst. Als er al toiletpapier is, kun je die beter gebruiken om op de rand van de wc-bril te leggen, zodat je niks overhoudt aan je bezoekje. En dan heb je nog geluk, want in de meeste gevallen is de wc-bril ook weg.

Lekker makkelijk, hoor ik u denken, alles afkraken. Bedenk zelf eens wat. U heeft gelijk. Gelukkig zag ik ook een goed idee. Het gaat om de aanvliegroute van Lelystad Airport. Dat het vliegveld er gaat komen is een zekerheid, maar de manier waarop de Boeings komen aanvliegen nog niet. Nieuwslezer Jan de Hoop maakt zich sterk voor een andere route dan nu staat ingetekend: niet alleen komen ze straks over zijn huisje in Kootwijk gedenderd, het is ook nog eens funest voor vliegveld Teuge. Dus zijn ze tegen. En dan komt variant B++ weer om de hoek kijken; over onze hoofden dus. Argumenten als ‘we hebben hier campings, een mooi natuurgebied’ hebben ze verderop ook, en dus werd er iets nieuws bedacht:  ‘Vertraging is voor het landsbelang, de groei van Schiphol, en het regionaal belang, de betekenis van de ontwikkeling van Lelystad Airport voor de regio, onacceptabel.’

Briljant. Want tegenhouden is onmogelijk, en vertragen onwenselijk; stel je voor dat ze alsnog gaan afwijken van de afgesproken route. Dus, hup, snel die procedure er doorheen rammen, voordat ze van gedachten veranderen. Maar misschien trappen ze er toch niet in, en daarom stel ik voor dat we een ambtenaar aanstellen die een jaar lang allerlei redenen moet verzinnen waarom de vliegtuigen niet over onze achtertuinen mogen scheren. Vanwege één of ander zeldzaam diertje, of een plant die absoluut niet tegen kerosinelucht kan. Maakt niet uit, verzin maar wat, doe iets. O, en laat die 45.000 nou precies een jaarsalaris zijn. Topidee, toch? Wel jammer dat de uiterste aanmelddatum al is verstreken.