Column: Koffie?


Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik een tweewekelijkse column. Deze column verscheen op 22-05-2019.

‘Voor een uitstekende fles Spa uit een goed bronjaar mag je me altijd wakker maken.’ Aldus niemand, ooit. Het lijkt onderhand wel of water het enige is dat je nog met goed fatsoen kunt bestellen. Wijn? Slecht voor je lever, krijg je kanker van. Frisdrank? O nee, dan gaan je tanden eraan, en als je cola drinkt je botten ook nog eens. Helemaal niks meer drinken is trouwens evenmin een optie – schijn je ook dood van te gaan.

Nee, dan water. De waterdrinkhype heeft ook de gemeente Harderwijk bereikt. Of althans: GA (Gezond en Actief) Harderwijk, toevallig weer een initiatief van de gemeente. Ze noemen het de #7dagenwaterchallenge, want om de jeugd te motiveren moet het op z’n minst een challenge zijn. En dat is nu precies het probleem: 7 dagen alleen maar water drinken is zoiets als 7 dagen alleen maar sla eten. Ongetwijfeld hartstikke gezond, maar dat gaat niemand z’n leven lang volhouden.


Koffie is ook uit den boze. Misschien omdat de hashtag te lang zou worden (#7dagenwaterchallengenouvooruitkoffiemagookmaardanzondersuiker) maar verder is het mij een raadsel waarom.

Zoiets als een alcoholloze maand -waarbij je altijd precies tijdens die maand blijkt te hebben afgesproken met lui die daaraan meedoen- waarna je het weer 11 maanden op een zuipen zet. Onmatigheid is de hoofdzonde. Er is ook nog nooit iemand obees geworden van alleen vruchtensap drinken. Het gaat juist om dat patroon van slechte gewoonten, en dat is nu precies waar die #7dagenwaterchallenge aan voorbij gaat. Je mag dan een week verstoken blijven van Fristi, Fanta of –de duivel onder de frisdranken- rooie stieren, je kunt er ondertussen gewoon je gevulde koeken, chocoladerepen en Happy Meals bij blijven eten.

Maar het grootste bezwaar moet nog komen. Koffie is ook uit den boze. Misschien omdat de hashtag te lang zou worden (#7dagenwaterchallengenouvooruitkoffiemagookmaardanzondersuiker) maar verder is het mij een raadsel waarom. Bij een snelle blik op google blijkt koffie voor van alles goed te zijn en argumenten als ‘koffie onttrekt vocht aan het lichaam’ zijn onderhand ook allang ontkracht, dus dat kan het niet zijn. Waarmee ik kom bij de welhaast mythische krachten die aan water toegedicht worden. Zoals ook in dit persbericht: veel water drinken is goed voor je brein, goed voor je hart en je kunt je er beter van concentreren.

Op zichzelf niet onwaar, maar je kunt water in dit geval ook vervangen door vocht. Het is niet het water dat het veroorzaakt, maar het voldoende innemen van welke (niet-alcoholische) drank dan ook. Waarbij de vermelde 1,5 tot 2 liter per persoon per dag ook al bewezen onzin is: geen wetenschapper die precies weet waar dit getal vandaan komt. Je moet drinken als je dorst hebt, that’s it.

‘Kortom: het is gezond én lekker!’ vermeldt het bericht tot slot. Nou, nee. Als er nu ergens geen smaak aan zit, is het water. Klopt ook al niet dus. Ik zit eventjes tellen, maar dat lijken onderhand wel 7 reden om niet mee te doen aan de #7dagenwaterchallenge. Koffie, iemand?