Column: Koos

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 18-10-2017.

Tussen alle moord-, doodslag en andere narigheden van deze wereld is het soms ook weleens lekker om een bericht te lezen als ‘Koos Alberts koopt penthouse in Harderwijk.’ De Stentor maakte er zelfs ‘luxe penthouse’ van, en betitelde in de kop Koos als volkszanger – voor iedereen die even vergeten was waar we Koos ook alweer van kennen. Iedere stad krijgt de Bekende Nederlander die het verdient, en in het geval van Harderwijk is dat Koos Alberts. Sorry Jan Douwe Kroeske, maar jouw laatste tv-succes dateert uit de tijd dat de omroep in kwestie, de VARA, nog rood en socialistisch was – een hele poos geleden dus. Niet dat ik de laatste hit van Koos Alberts zo snel kan oplepelen, maar goed.

Die Koos Alberts dus, die heeft een penthouse gekocht. Herstel: een luxe penthouse. Bron van dit nieuws is bekendeburen.nl. Een heerlijke site voor als je even een uurtje niks om handen hebt. Beetje binnenkijken bij anderen, altijd leuk, helemaal als er deuren open gaan die anders gesloten blijven; die van de BN’ers. Ook het huis, pardon: luxe villa, van Koos stond erop. Alweer een hele tijd. Want het raakte maar niet verkocht. Dat vond ik niet zo gek. Het zag er vanbinnen precies zo uit als ik me had voorgesteld. Het had weliswaar minder marmer dan ik er in mijn hoofd had ingemetseld, maar de witte plavuizen, eikenhouten meubelen en gouden deurknoppen beantwoordden volledig aan mijn beeld.

Dat huis was dus eindelijk verkocht. Dat moest ook wel, want het werd voor Koos’ vrouw Joke te groot om te onderhouden. Bij het lezen van die mededeling drukte ik nog net op tijd de gedachte weg dat de familie Alberts er een wel heel ouderwets rollenpatroon op nahield, en of Koos ook niet zelf eens wat kon doen in de huishouding – maar Koos is natuurlijk aangewezen op een rolstoel, bedacht ik dus nog net op tijd. Daarom werd de bungalow verkocht, en viel de keus op een ‘leuk penthouse,’ dixt bekendeburen.nl. Verder kon worden gemeld dat er 5000 euro bovenop de vraagprijs was geboden en dat Koos alles uit eigen middelen had betaald. Die laatste mededeling leek me alleen maar afkomstig te kunnen zijn uit de mond van Koos zelf. Dat deed het vermoeden rijzen dat Koos dit nieuws helemaal zelf had gearrangeerd. Gewoon om even te laten weten dat hij er nog was, aan iedereen die ook niet meer zo snel z’n laatste hit kon oplepelen.

Misschien dat Marcel van Dam ook eens een belletje kan doen met ze. U weet wel; de oud-voorzitter van diezelfde omroep als van Jan Douwe. Zijn landhuis in Hulshorst raakt ook maar niet verkocht; het staat al tijden te koop voor de kapitalistische koopsom van 1,5 miljoen euro. Het enige dat er rood aan is, zijn de deuren van het tuinhuisje, of zeg maar gerust: tuinhuis. Voor dat geld krijg je er wel 10 hectare grond bij. Heb je tenminste geen last van die onbekende buren.