Column: Net Den Haag

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 15-11-2017.

Wij, Harderwijk-Hierden, hebben weer meer te kiezen volgend jaar. Wij Harderwijk-Hierden is trouwens ook de naam van de nieuwe partij die zich gemeld heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het is blijkbaar weer niet gelukt om een klinkende naam te verzinnen. Gemeentebelangen, Stadspartij, iets met Ons (Ons Belang) of, in dit geval, Wij. Waarom hebben lokale partijen altijd van die suffe namen? Spring toch eens een keer uit de band. Noem een partij gewoon eens de HIGFMWEP – Het Is Geen Feest Maar Wel Een Partij. Of de PvdTOI. Partij van de Totaal Onhaalbare Ideeën; stuk realistischer.

Nu gaat het natuurlijk niet om de naam, maar om de inhoud. Die vaak ook op hetzelfde neerkomt trouwens. Voor uw belangen, gemeente, leefbaarheid. Zo vindt Wij Harderwijk-Hierden dat er meer moet worden geluisterd naar Harderwijkers en Hierdenaren. Joh. De eerste partij die als missie heeft de mening van haar burgers totaal te negeren om vervolgens gewoon lekker te doen waarover al handjeklap is geweest met één of andere belangrijk bedrijf, of een vliegveld, zoals, ik noem maar even Lelystad Airport, en hun zin doordrukt ondanks alle protesten – die partij gaat weinig zetels halen natuurlijk. Zoiets komt pas als je al gekozen bent.

Nu hadden we al de Stadspartij Harderwijk Anders. En Gemeentebelangen. En de fractie Karayavuz. Die zat in de PvdA, maar stapte op en behield zijn zetel. Wat dat betreft is de lokale politiek net Den Haag. Maar, zegt Wij Harderwijk-Hierden, ‘de gemeenteraad in Harderwijk wordt al jaren overheerst door de grote landelijke partijen en dat willen wij veranderen.’ Los van het feit dat de ChristenUnie landelijk helemaal niet zo groot is en de PvdA niet meer; het idee dat een lokale afdeling van een landelijke partij minder goed zou weten wat er binnen de gemeentegrens speelt dan een louter lokaal opererende partij lijkt me nogal onzinnig. Er is eerder een omgekeerd effect: een partij die er landelijk slecht voorstaat zal vermoedelijk ook op gemeentelijk niveau klappen krijgen; reden voor de lokale PvdA om voor hun zetels te vrezen. Reden voor GroenLinks om het na hun landelijke winst ook op lokaal niveau te proberen. Al hadden ze nog geen kandidaten. Politieke gelukszoekers kunnen zich dus melden – wat dat betreft is het net Den Haag.

Nee, nóg meer lokale partijen vindt Wij Harderwijk-Hierden juist een goeie zaak; ‘met meerdere kleine partijen kunnen we beter de wensen en ideeën van inwoners verwoorden.’ Al gaan ze geen punten uit hun programma overboord gooien om samenwerking met een andere partij te bevorderen. Kortom: hun komst gaat alleen maar voor meer versplintering van het lokale belang zorgen.

Overigens zijn die partijstandpunten nog niet bekend. Daar wordt ‘de komende maanden aan gewerkt.’ Vooralsnog blijft het dus bij wat oneliners. Ook wat dat betreft is het net Den Haag.