Column: Stemmen


Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik een tweewekelijkse column. Deze column verscheen op 21-03-2018.

21 maart 2018. Gemeenteraadsverkiezingen vandaag. Als u dit leest heb ik de gang naar het stembuslokaal al gemaakt. Of niet. Hangt een beetje af van het tijdstip waarop dit u onder ogen komt. Stemmen ga ik sowieso. Het is wat sommigen je burgerplicht noemen, waar anderen juichend reppen over het feest van de democratie. En dan zijn er nog die beweren dat als je niet stemt je de komende vier jaar je mond moet houden bij alle politieke verwikkelingen in de stad. Vanwege dat allemaal ga ik dus stemmen.

Zou u ook moeten doen. Leg die krant aan de kant, en neem het rode potlood ter hand. Bovendien heeft het weinig zin om deze column verder te lezen. Er gebeurt verder toch niks interessants in. Vandaag is niet de dag om een specifieke partij aan te pakken of te prijzen, het is de dag om je -ongeacht politieke kleur of voorkeur- uit te spreken voor de democratie. En dus hou ik me op de vlakte, voor deze ene keer. Vergeet ik even het merkwaardige gedraai van de ChristenUnie over de koopzondag (ze zijn niet tegen, maar: niet vóór); het knullige mislukken van het indienen van de motie voor het invoeren van diezelfde koopzondag (omdat iemand bij een tante in Marokko was, of zoiets), maar ook de soap in de Ermelose VVD waarbij de fractievoorzitter een paar maanden voor de verkiezing de fractie verliet om doodleuk onder haar eigen naam verder te gaan (bedenk welke rel het zou hebben opgeleverd als Mark Rutte iets soortgelijks had gedaan), en tot slot het waanidee van een paar plaatselijke partijtjes dat ze het bij ProRail wel voor elkaar kunnen krijgen van Harderwijk een intercitystation te maken (lees even het volgende rijtje plaatsnamen hardop -Amsterdam, Rotterdam, Harderwijk, Groningen- en bedenk zelf welke er niet tussen hoort). Ga ik het dus allemaal niet over hebben vandaag.

Ik wil op deze dag juist een compliment maken. Aan de leden van de raad. Alle 29 – en vooruit, die van Ermelo er ook bij, al volg ik die iets minder op de voet. Zij zijn het namelijk die de stad een beetje mooier, beter en veiliger proberen te maken. Het werk als gemeenteraadslid is weliswaar betaald, maar in vergelijking met het aantal uren dat je erin stopt -bovenop je eigen baan, zorg voor gezin of beide- is het nauwelijks meer dan een vrijwilligersfunctie te noemen. Zo af en toe valt er in deze kolommen een onvertogen woord, klink hier en daar geklaag over een politiek besluit, maar eerlijk is eerlijk; welbeschouwd valt er weinig te zeuren over Harderwijk. Want welke problemen hebben we hier nu helemaal? (Ok, het bloemperkje achter mijn huis is een aantal weken geleden totaal omver geschoffeld en daarna is er niets meer mee gebeurd, maar daarover een andere keer meer). Kortom: Harderwijk is een prachtige stad, met uitstekend bestuur en een raad die onze lof verdient. En een stem. Dus bij dezen: ga stemmen, op wie dan ook.