Column: Geurhinder

Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik eens in de 2 weken een column. Harderwijk is sinds 2010 mijn woonplaats, en in deze column schrijf ik over die stad of de directe omgeving. Deze column verscheen op 24-01-2018.

Ik had er nog nooit van gehoord, tot ik vorige week las dat volgens de GGD 20% van de inwoners van de Noord-Veluwe het heeft: geurhinder. Dat bestaat blijkbaar. Vroeger had je het over stank, of zei je: ‘zo hé, wat meurt het hier,’ maar blijkbaar is de correcte benaming tegenwoordig geurhinder. Bij mij doemt er meteen zo’n Rijdende Rechter-achtig beeld op, van een geurhinder-expert die met kladblok en fris gesnoten neus eens flink in het rond staat te snuffelen om te controleren of de hinderlijke geurtjes wel voldoen aan de Europese geurhindernorm. Wat een fantasie, hoor ik u denken, maar het bestaat dus echt – die norm bedoel ik dan, al heet het dan de Europese odour unit. Dat had zelfs ik niet kunnen verzinnen.

De geurhinder wordt met name veroorzaakt door open haarden, en uit het onderzoek blijkt dat vooral inwoners van Harderwijk en Ermelo hiervan bovenmatig last hebben. Je kunt er lachterig over doen, maar zo’n walmende open haard van de buren, met zijn typische winterse geur, kan tamelijk confronterend zijn. Zeker als je zelf geen open haard hebt. Jaloezie en afgunst liggen al snel op de loer. Bovendien kunt u ongevraagd geconfronteerd worden met uw kindertijd, toen er nog helemaal geen centrale verwarming was, en u zat te blauwbekken bij de open haard. Waarna als vanzelf de gedachten afdwalen naar die ellendige Sinterklaastijd, toen u zich het schompes moest zingen voor dat gat in het dak, om de volgende ochtend beloond te worden met slechts een kleurpotlood.

Nee, dan nog liever de stank van stampende fabrieken, of uitlaatgassen die zonder katalysator de ronkende diesels verlaten; héérlijk. Waarschijnlijk herinnert u zich die geuren nog wel, want de GGD meldt dat het onderzoek met name door ouderen is ingevuld. En ook dat het onderzoek ‘wellicht niet honderd procent objectief is.’ Dat begon ik al een beetje te vermoeden toen ik las dat bakkerijen ook gerekend worden tot hinderlijke geurverspreiders. Inderdaad, die ellendige odeur van versgebakken broodjes! En dan zijn ze het gras ook nog aan het maaien, met die verschrikkelijke vers-gemaaid-gras-geur, bah!

Nou, dan heb ik ook nog wel wat. Ik heb namelijk ontzettende last van letterhinder. Bij een wandeling door de buurt word je ongevraagd om de oren geslagen met allerlei lettercombinaties in vensterbanken. HOME staat er dan. Alsof je niet weet waar je woont, al zou je er met die uniforme interieurs wel van in de war raken. Laatst zag ik een vensterbank met de letters ‘DREAM’ en had enorme aandrang om daar ADREM van te maken. Of FILE van LIFE. Maar helaas, de letters bevonden zich aan de voor mij onbereikbare kant van het raam, terwijl de bewoners aankeken tegen de lettercombinatie MAERD. Hou toch op, stop met die onzin, gooi ze weg. Of nee, ik heb een veel beter idee: gebruik ze als aanmaakblokken voor de open haard.