Column: Beste burgemeester


Voor Het Kontakt Harderwijk schrijf ik een tweewekelijkse column. Deze column verscheen op 10-10-2018.

Beste Burgemeester,

Uw termijn in Harderwijk zit er bijna op, maar een tweede is aanstaande – als het aan u en de raad ligt tenminste; die laatste stemde afgelopen week in elk geval unaniem in met een herbenoeming voor 6 jaar. Een rechtstreekse verkiezing was wellicht spannender geweest – maar u kunt er ook niks aan doen dat het volk nog altijd niet mag zeggen wie de beste burgervader danwel -moeder zou zijn. En misschien had u dan ook gewoon gewonnen. Heel democratisch is het natuurlijk allemaal niet, zo’n burgemeesterspost; op basis van het zetelaantal zou het CDA er eigenlijk ook geen recht meer op hebben, maar soit: een goede burgemeester is een goede burgemeester. En dat bent u geloof ik wel. Ik hoor althans weinig klachten. Toch heb ik twee puntjes waar u in de komende 6 jaar wellicht iets mee zou kunnen.


Nu moet u weten dat ik, als het om autozaken gaat, een ontzettende VVD’er ben. Zo hard en zo goedkoop mogelijk rond crossen. Dus als ik moet kiezen tussen de benenwagen of lekker makkelijk want gratis met de vierwieler het centrum in; ik zou het wel weten


Punt 1. Duurzaamheid is een mooi woord, een lekker politiek modewoord ook, en het ziet er ook goed uit, zoals in het coalitieakkoord: ‘Duurzaamheid staat vanaf nu centraal in al ons handelen. Alles wat wij oppakken leggen wij langs de lat van duurzaamheid.’ Mooi gezegd. Toch kan ik het niet helemaal rijmen met het nieuwe parkeerbeleid dat vorige week werd gepresenteerd. Het komt er eigenlijk op neer dat alle parkeerterreinen in de buurt van centrum en supermarkt gratis worden – in ieder geval het eerste uur. Nu moet u weten dat ik, als het om autozaken gaat, een ontzettende VVD’er ben. Zo hard en zo goedkoop mogelijk rond crossen. Dus als ik moet kiezen tussen de benenwagen of lekker makkelijk want gratis met de vierwieler het centrum in; ik zou het wel weten. Laat ik het zo zeggen: de fiets is dan niet het eerste waar ik aan denk. En ik ben vast niet de enige. Niet erg duurzaam, wel?

Punt 2. Als burgemeester zie ik u regelmatig poseren met twee gelukkig kijkende oudjes die sinds mensenheugenis bij elkaar zijn. Begin deze maand bezocht u op één dag zelfs twee stellen die 65 jaar getrouwd waren. Voorwaar een prestatie, en een felicitatie waard. Tegelijkertijd zijn er ook een boel mensen die alleen zijn. En van die alleenstaanden weer een boel eenzaam. U heeft vast ook de cijfers gezien die het RIVM heeft gepubliceerd hierover. Harderwijk doet het daarin helemaal niet slecht, maar als je inzoomt op wijkniveau wordt het beeld anders. Zo verklaart 14% van de bewoners in de stationsomgeving eenzaamheid te kennen. Dat lijkt misschien niet veel, totdat je weet dat het hoogste percentage in de gehele meting 29% is. Nu bent u niet alleen burgemeester van de lang getrouwde stellen, dus hoe zou u het vinden om af en toe ook eens een eenzaam iemand te bezoeken? Hoeft u verder geen ruchtbaarheid aan te geven, geen foto’s op twitter, gewoon een belangstellend bezoekje, da’s al.

Nou, ik zie wel wat u ermee doet, ergens in de komende 6 jaar. Ik wens u in elk geval veel succes.